IZLET V NEZNANO


Lansko leto smo pri Mladinski komisiji PGD Dole za naše mlade gasilce prvič izvedli izlet v neznano in ker so bili otroci navdušeni, je bilo samo po sebi razumljivo, da bomo izlet organizirali tudi letos. Lani je bila skrita lokacija kljub dobrim namenom znana že pred samim izletom (Žirovnica), letos pa nam je uspelo kraj taborjenja prikriti prav do dejanskega prihoda v »neznano«.

            V petek popoldne, 16. avgusta 2019, smo se zbrali pred gasilskim domom v Rebru in se peš odpravili na dvourni pohod preko Lešetnice, mimo Kumra in Sivke vse do kamnoloma v Zali. Tam smo prečili reko Zalo in se usmerili levo po grapi navzgor, dokler nismo po pol ure dosegli prizorišče taborjenje, ki nosi preprosto ime – v Grapi. Sprejela sta nas lastnika zemljišča, na katerem smo postavili šotore, zraven pa sta nam prijazno dovolila uporabo toaletnih prostorov. Prvi dan smo zakurili ogenj in spekli hrenovke za večerjo, kaj hitro pa je nastopil čas počitka.

Naslednjo jutro smo se po budnici ogreli najprej ob ognju in takoj zatem na jutranji telovadbi. Ob slovenski zastavi, ki smo jo razobesili prvi dan, smo otroci in mentorji zapeli slovensko himno, saj je prav na ta dan (17. avgust 2019) minilo 100 let od vrnitve Prekmurja k matični domovini. Po zajtrku smo ves dan tekmovali v družabnih igrah, nabirali suhljad za naš ogenj, gradili jezove in lovili rake v bližnjem potoku, popoldne pa dobili obisk dveh naših operativcev, ki sta predstavila naše vozilo za gozdne požare; seveda je bilo potrebno razviti cevi in preizkusiti ročnike, da so vodni curki leteli navzkiž po celem travniku. Dan smo sklenili z večerjo in druženjem ob ognju.     

V nedeljo zjutraj smo po budnici in ponovni telovadbi najprej čestitali lastniku omenjenega zemljišča Ivanu Vidmarju, ki je praznoval 72. rojstni dan, v zahvalo za koriščenje njegovega travnika in gostoljubja, pa smo mu podarili gasilni aparat za avtomobil. Pospravljanju šotorov in čiščenju tabora je sledil prihod staršev, ki je napovedal zaključek taborjenja. Dogodek se še ni dodobra zaključil, ko se je že pojavilo vprašanje: kam nas bo »pot v neznano« popeljala naslednje leto?

Gore, 24. avgust 2019

Na pomoč!                                                                                                Dejan Hvala