MLADINA

OBČINSKA ORIENTACIJA NA VRSNIKU

 

            Potem ko smo lani na občinsko orientacijo na Vojskem prijavili 9 ekip naše gasilske mladine, smo letošnje leto bero prijavljenih še povečali. Na Vrsnik, kjer je 12. maja potekala gasilska orientacija na občinskem nivoju, smo tako peljali kar 10 naših ekip izmed vseh 27 sodelujočih.

            Ob odlični organizaciji s strani PGD Vrsnik in MK GZ IDRIJA ter ob sončnem vremenu so tekmovalne trojke imele lepo priložnost, da pokažejo svoje znanje. Novost na letošnji občinski orientaciji je bilo elektronsko čipiranje (lani smo ga preizkusili na regijski tekmi v Črnem Vrhu), kar se je izkazalo za zelo praktično zadevo, saj sodnikom in njihovim pomočnikom na kontrolnih točkah ni bilo potrebno meriti mrtvega časa nastopajočih ekip in tistih, ki so čakale na nastop. Vse, kar je bilo potrebno za nastopajočo ekipo, je bilo čipiranje ekipe ob prihodu na kontrolno točko in ob odhodu z nje. Nov sistem ni zmedel ekip, tako da bi ga bilo smiselno v prihodnje obdržati na tekmovanjih. Kakorkoli, naše ekipe so dobro opravile z nastopi in se domov vrnile z osmimi pokali (tri 1. mesta, tri 2. mesta in dve 3. mesti).

            Ker se letos še iz neznanega razloga na regijsko tekmovanje uvrstijo prve tri ekipe iz vsake kategorije (do lani le prvi dve), tako vseh 8 naših ekip, ki so osvojile pokal na občinski orientaciji, v začetku junija potujejo v bližino Nove Gorice, kjer bo GZ Goriške v sodelovanju z MK Severno Primorske regije organizirala regijsko tekmovanje.

 

Gore, 20. maj 2018                                                                                                   Dejan Hvala

Na pomoč!

 

DRUŽENJE MENTORJEV PGD

 

            Kakor je v zadnjih letih postalo že običaj, smo mentorji mladine PGD DOLE uresničili še zadnjo točko iz plana za leto 2017, ki se sicer neposredno ne nanaša na delo z gasilsko mladino, je pa po mojem mnenju izredno pomembna za vzpostavljanje pravega vzdušja v mladinski komisiji. Pred občnim zborom smo se tako udeležili sproščenega druženja in napravili plane za leto 2018.                    

            Druženje je sicer na prvo februarsko nedeljo pogojevalo vreme, ki zaradi obilice novozapadlega snega ni omogočalo izvedbo prvotne zamisli, ampak nas je prisililo k improvizaciji, kar seveda mora biti tudi odlika vseh gasilcev, ki se pri svojem delu nemalokrat znajdejo v nepričakovanih situacijah. Iz tega razloga smo načrt spremenili in se dogovorili s PGD Črni Vrh za obisk njihovega gasilskega doma ter predstavitev njihovega društva. Sprejela sta nas Tomaž Rudolf in poveljnik Jurij Kavčič s še nekaj člani. Razkazali so nam prostore gasilskega doma, njihova vozila in opremo, ob pogovoru pa izvedli marsikatero zanimivost iz njihovih izkušenj z intervencij; najbolj zanimiva je bila tista o dveh čeških žirokopterjih, ki sta morala zasilno pristati na težko dosegljivem območju, od koder so jih potem njihovi operativci reševali v sodelovanju s člani PGD COL. Glede delovanja mladinske komisije so povedali, da trenutno opažajo rahel upad mladine, četudi njihovi mentorji dobro opravljajo delo in to v društvu, ki je v zadnjem mandatnem obdobju največkrat organiziralo mladinska gasilska tekmovanja na občinski (kviz bo letos ponovno gostilo prav njihovo društvo) ali regijski ravni.

            Druženje smo nadaljevali nekaj metrov nižje v gostišču Metka, kjer smo se našim gostiteljem zahvalili s povabilom na pijačo, po njihovem slovesu pa izvedli izčrpen sestanek mladinske komisije. Na njem smo pregledali naše aktivnosti v preteklem letu, govorili smo o bližajočem se gasilskem kvizu (17. feb. 2018), najdlje smo se zadržali pri sestavi nove mladinske komisije, saj sedanji poteče mandat na prihajajočem občnem zboru. Novi kandidat za predsednika MK PGD DOLE je Anže Gnezda, ki je na tem sestanku dobil podporo vseh mentorjev, kar je dobra popotnica tako za bodočega predsednika MK kakor tudi za delovanje same  mladinske komisije. Sprejeli smo tudi plan za letošnje leto, ki ga bomo predstavili tudi na občnem zboru, druženje pa zaključili z večerjo.

 

Na pomoč!                                                                                                                  Dejan Hvala

6. feb. 2018   

 

 

SMUČANJE NA GOLTEH

 

            V soboto, 20. januarja 2018, se nas je 8 mladincev pod vodstvom Jurkota Seržente že zarana izpred gasilskega doma v Rebru odpravilo proti Goltem. Da nam je pot do smučišča hitro minila, je poskrbel naš zvesti sponzor (Mlinotest), saj smo se lahko posladkali s čokoladnimi rogljički.

            Po dolgem in mučnem obuvanju pancerjev smo se z nihalko odpravili proti vrhu smučišča, kjer nas je pričakalo sonce. Ob koncu enournega ogrevanje so se naši fantje Aleš, Aljaž, Žan in Julijan odpravili na start prave gasilske smučarske tekme. Njihove nastope smo žal še iz do sedaj ne povsem pojasnjenega razloga zamudili, a v mislih smo bili z njimiJ. Po tekmi smo se nekaj ur vijugali po smučarski progi in kakor na vsakem tekmovanju nestrpno čakali na podelitev nagrad, katerih tokrat nismo zamudil, saj smo čutili, da bomo nekaj dobili:)

In res! Aleš Serženta je osvojil odlično 3. mesto v svoji kategoriji, stopničke pa so dopolnili naši tovariši iz sosednjega PGD Zavratec; seveda so tudi ostali naši tekmovalci uspešno opravili z nastopom.

            Z počasnim zahajanjem sonca so nase izmučene noge le dočakale počitek, ko smo se z gasilskimi kombijem vračali proti domu. Za konec smo se ustavili še na pici Pr’ Gantari, nazadnje pa se polni novih in prijetnih spominov razšli.

 

Na pomoč!                                                                                                           Natalija Govekar

 

 

 

GASILSKI POSVET MENTORJEV V ZREČAH

 

            Ob začetku leta Mladinski svet GZS kot običajno organizira posvet gasilskih mentorjev iz celotne Slovenije in ker se ga v preteklih letih nismo udeleževali, smo to na pobudo predsednice Mladinske komisije Severno Primorske regije Anje Rupnik storili letos. Z vozilom GZ Idrija sva se tako dva člana našega društva (Dejan Hvala in Anže Gnezda) v družbi omenjene predsednice in še dveh članov PGD Črni Vrh odpravila v Zreče in se 19.-20. januarja 2018 udeležila posveta.

            Po prijavi in nastanitvi v kompleksu zdravilišča Zreče nas je najprej pozdravil predsednik Mladinskega sveta GZS tov. Uroš Leskovar. Specialni pedagog Marko Juhant je nato v dveh delih predaval o spretnostih, ki jih je potrebno obvladati, da čim uspešneje vodimo mlade gasilce. Poveljnik GZS tov. Franci Petek in vršilec dolžnosti predsednika GZS tov. Janko Cerkvenik sta nas seznanila z nekaterimi novostmi v gasilski organizaciji, po njej pa se je razvila kar živahna debata, kjer ni manjkalo tako pohval kot tudi kritik, vse skupaj pa se je zavleklo, da bi skoraj zamudili večerjo. Večer se je prevesil v noč, medtem pa smo se nekateri mentorji udeležili družabnega večera, ki so ga vodili predstavniki regije Ljubljana III; med družabnimi igrami smo poznali ogromno novih obrazov in si izmenjali izkušnje nabrane pri delu z gasilko mladino.

            Drugi dan je zajtrku ponovno sledil kratek uvodni nagovor tov. Uroša Leskovarja, nato pa smo se po skupinah izmenjavali na štirih različnih delavnicah. Pred kosilom smo se spoznavali z otroškimi igrami, ki so primerne za dvig motivacije pri gasilski mladini, v drugi delavnici smo poslušali predstavitev izkušenj, ki so si jih pridobili mentorji PGD Zbilje med večletno udeležbo na gasilskih olimpijadah. Popoldne smo se najprej seznanili z novostjo na hitro bližajoče se gasilskem kvizu, za konec pa spoznavali veščine, ki jih mora mentor uporabit za učinkovito delovanje znotraj nekega kolektiva, kot je mladinska komisija, upravni odbor ali pa zgolj za organizacijo in izpeljavo gasilskega izleta; posvet je zaključila ”gasilska” fotografija, predstavniki severnoprimorskih mentorjev pa smo naredil še svojo, kar je razvidno tudi na spodnjih fotografijah.

            Vožnja domov se je kar nekam vlekla, zato smo jo morali prekiniti s tradicionalnim postankom na Trojanah, da so se lahko nekateri oskrbeli z po vsej Sloveniji slovečimi trojanskimi krofi. S posveta  smo tako prišli bogatejši za nova spoznanja in s prepričanjem, da se ga bomo udeležili tudi v katerih izmed prihodnjih letih.

 

Na pomoč!                                                                                                                 Dejan Hvala

 

 

SREČANJE MLADINE GASILSKE ZVEZE IDRIJA V DOLEH

 

            Zadnji dan septembra se je v Doleh odvijalo srečanje mladih gasilcev iz GZ Idrija, ki smo ga pripravili v sodelovanju med mladinskima komisijama PGD Dole in GZ Idrija, ki jo vodi neutrudni Florijan Tominec. Namen srečanja je bil družabne in ne tekmovalne narave, slednje se včasih preveč poudarja na gasilskih tekmovanjih in ravno iz tega razloga so lokalnemu in slovenskemu gasilstvu potrebni tudi taki dogodki.

            Ob deževnemu septembrskemu vremenu je bila zadnja sončna sobota kot nalašč za izvedbo načrtovanega dogodka. Po zbiranju vseh udeležencev pred gasilskim domom v Doleh je ob 8. uri sledilo povelje »Zbor!«. 32 otrok smo razdelili v 8 skupin po 4 in skupinam prepustili izbiro njihovega imena. Za ekipe smo pripravili pet preizkušenj: petelinji boj (skakanje po eni nogi z namenom spraviti nasprotnika na tla), štafetna dirka z žaklji, pantomima na gasilsko tematiko, streli na gol in vlečenje vrvi. Naj tukaj omenimo najbolj zanimivo preizkušnjo – streljanje na gol. Sama naloga se zdi povsem preprosta, če bi sklepali iz naslova, seveda temu ni bilo tako. Na travniku za gasilskim domom, kje je potekalo celotno srečanje, smo postavili nemajhen gol in pet metrov pred njim nastavili žogo. Že so se oglašali glasovi iz zbranih, češ da je ta preizkušnja prelahka in bo zato nezanimiva. Ljudje smo pač velikokrat nepotrpežljivi, tudi tokrat se je pokazalo, da so nekateri prehitro sklepali. Kakih deset metrov pred omenjeno žogo smo postavili še eno žogo, pri kateri je tisti, ki je vajo izvajal, začel z izvedbo. Med njo se je moral dotikati žoge z eno roko, zraven pa je moral narediti deset krogov okoli nje. Po desetem krogu je moral hitro steči do druge žoge in jo brcniti na gol. Čeravno je bil gol prazen, je cilj zgrešilo tri četrt otrok, izjema nismo bili niti mentorji; smeha je bilo obilo, tako da smo dosegli svoj namen, četudi se nismo najbolj izkazali v nogometnem znanju. Po zadnji vaji smo otrokom razdelili sendviče in sok, sami pa sešteli točke vseh ekip. Kar tri ekipe so zbrale enako število točk in si razdelile prva tri mesta, ki so jim prinesla sladke nagrade, prav nobeden od sodelujočih pa ni ostal brez vsaj ene sladkarije.

            Pred slovesom je sledil še zaključni zbor in pozdrav predsednika MK Florijana Tominca, nakar so se gasilci odpravili vsak svojo pot. Dogodek je lepo uspel, čeravno majhna zastopanost društev GZ Idrija na takšnih dogodkih ne vzbuja optimizma za prihodnost gasilstva na teh koncih in bo treba v prihodnosti več storiti v tej smeri, predvsem s strani največjih društev.

 

Na pomoč!                                                                                                                  Dejan Hvala

 

 

DRŽAVNO TEKMOVANJE V GASILSKI ORIENTACIJI

 

            Z nastopom na državni gasilski orientaciji je mladinska komisija PGD Dole za leto 2017 zaključila s tekmovalnim ciklusom. Naj tukaj strnemo vtise z zadnje tekme in na kratko podamo oceno celotne tekmovalne sezone.

            Tekmovanje je ponovno potekalo na za slovenske razmere daljnem Štajerskem v kraju Gorica pri Slivnici, nedaleč od knežjega mesta. 16. septembra smo s tremi ekipami nastopili na tekmi iz državne gasilske orientacije, kjer je pogoje tekmovanja, kakor v Črnem Vrhu, diktiralo deževno vreme. Proga ob spolzkem terenu postane precej bolj nevarna za tekmovalce, morebitna megla orientacistom še dodatno otežuje razpoznavanje smeri premika, zato je res potrebno uporabiti vse svoje znanje in izkušnje za dober nastop brez poškodb. Naše ekipe po končanih nastopih niso kazale pretirane vzhičenosti, saj so vse tri poročale o precejšnjem številu napak, ki so jih naredili pri izvajanju vaj na kontrolnih točkah. Odlična uvrstitev je tako splavala po vodi, vsaj tako se je zdelo nam mentorjem, a razglasitev rezultatov je naše napovedi postavila na laž. Ob 7. mestu mladincev (od 33 ekip) – pri čemer so z 18 minutami postavili najboljši čas proge -, ob 5. mestu pripravnic (od 24 ekip) in 15. mestu pripravnikov (od 29 ekip) je postalo očividno, da so tudi druge ekipe imele težave na razmočenem terenu. Kljub temu, da domov nismo prinesli nobenega odličja, smo si bili mentorji enotni, da so vse naše ekipe več kot dostojno zastopale barve PGD Dole.

            Da mentorji nismo ostali zgolj pri besedah, smo se na poti nazaj ustavili na Trojanah in naše mlade gasilce nagradili s pristnimi trojanskimi krofi. Za vse, ki vas zanima kako smo se imeli, je na voljo nekaj spodnjih fotografij, z državno orientacijo pa smo zaključili z nastopi na gasilskih tekmovanjih za letos. V tem letu smo se uvrstili na državni nivo tako v gasilskem kvizu kot v orientaciji, poleg tega smo državni nivo dosegli tudi v tekmovanju za pokal Matevža Haceta, ki pa bo kakor običajno izvedeno prihodnje leto.

 

Na pomoč!                                                                                                               Dejan Hvala

 

 

 

REGIJSKA GASILSKA ORIENTACIJA V ČRNEM VRHU

 

            Po majskem uspehu naših gasilcev na občinski gasilski orientaciji na Vojskem smo našim gasilcem pustili nekaj oddiha, v avgustu pa vendarle začeli z vajami za regijski nivo. Tekmovanje na rangu Severno Primorske regije je tokrat gostilo društvo PGD Črni Vrh, ki je poskrbelo za vse razen za vreme, s katerim tokrat nismo imeli sreče.

            Rahel dež nas je 2. septembra 2017 pozdravil na parkirišču črnovrškega Vitadoma, kjer je bilo prizorišče omenjenega tekmovanja. Na dež smo bili dobro pripravljeni, prav tako tudi organizatorji, saj so poskrbeli, da so tekmovalci bili na suhem, ko niso tekmovali. Barve našega društva je zastopalo 6 ekip, po dve v vsaki kategoriji. Vse naše ekipe so uspešno opravile s prvo vajo, ki se nahaja izven tekmovalne proge (vaja z vedrovko in vaja postavitev orodja), nato pa se v dvournem razmaku spuščale na progo. Čez celotno tekmovanje je večinoma rahlo deževalo, nekajkrat pa je tekmovalce presenetil močan naliv, kar je oteževalo samo tekmovanje. Prav zato so domači gasilci v sodelovanju z MK Severno Primorske regije za vse prisotne pripravili čaj in sendviče, sami pa smo morali že prej poskrbeti za rezervna oblačila. Svoje je na progi dodala še megla in ustvarila resnično pristne pogoje za orientacijo. Razglasitev rezultatov nam je prinesla dve 5. mesti pri pionirjih in pionirkah, mladincem 2. in mladinkam 4. mesto, pripravniki in pripravnice pa so oboji zmagali v svojih kategorijah. Izid tekmovanja torej pomeni, da vaj za orientacijo še ni konec, saj so se tri ekipe uvrstile na državni nivo, ki bo le 14 dni za regijskim v Gorici pri Slivnici (blizu Celja). O tem pa več ob naslednjem poročanju.

 

Na pomoč!                                                                                                                Dejan Hvala

 

 

MLADI GASILCI PGD DOLE PONOVNO USPEŠNI NA GASILSKIH TEKMOVANJIH

 

            Kakor smo poročali v našem zadnjem prispevku, nas je v maju in juniju čakalo izjemno pestro obdobje gasilskih tekmovanj. Po občinski tekmi za pokal Matevža Haceta v Cerknem je sledila gasilska orientacija na enakem nivoju, za konec pa še regijska tekma za pokal Matevža Haceta.

            Najprej si pobližje poglejmo občinsko gasilsko orientacijo, ki sta jo letos pripravila MK GZ IDRIJA in PGD VOJSKO. 27. maja smo se tako s kar 9 ekipami odpravili proti Vojskarski planoti, kjer so po več letih ponovno organizirali takšno tekmovanje in že na začetku je potrebno omeniti, da so se vsi organizatorji dobro pripravili na izpeljavo dogodka. V sončnem vremenu smo se pomerili s 25 ekipami v 6 različnih kategorijah, srečno našli vse kontrolne točke bodisi v gozdu ali na travnikih Vojskega in bili dovolj hitri ter spretni, da smo domov odnesli kar pet zmag od šestih ter še eno drugo in dve tretji mesti. 8 pokalov je lep uspeh, ki kažejo na zavzetost naše mladine in njihovih mentorjev, dodati pa moramo, da vse kategorije niso bile polno zasedene, tako da nas lahko ta rezultat hitro zavede.  Ne smemo torej zaspati na temu dosežku, temveč delati z istim elanom še naprej. Zakaj so tekmovanja na občinskem nivoju tako siromašna s prijavljenimi ekipami, je vprašanje zase. Nekaj bi bilo potrebno storiti na ravni GZ IDRIJA za večjo udeležbo ekip vseh 9 društev, ta problematika je bila še posebej očitna na občinskem tekmovanju v Cerknem, kjer je celotno zvezo  zastopalo le 9 desetin iz samo 3 gasilskih društev. Kakorkoli, glede orientacije le še to, da se bo naših 6 ekip udeležilo regijske tekme, ki bo 2. septembra v Črnem Vrhu nad Idrijo.  

            Eden teden je minilo od orientacije in zopet smo bili v pogonu. 3. junija smo v Cerknem na regijskem tekmovanju za pokal Matevža Haceta naše društvo zastopali z dvema desetinama. Pionirji so pokazali, da njihova zmaga pred 14 dnevi ni bila muha enodnevnica (takrat sta bili v kategorij samo dve desetini), čeprav je šlo tokrat precej bolj na tesno. Na drugi strani se mladincem nastop ni najbolj posrečil, storjenih je bilo preveč napak in dobra uvrstitev je splavala po vodi (8. mesto). Pionirji so se tako uvrstili na državno prvenstvo, ki bo izvedeno prihodnje leto.

            Po gasilskem kvizu ob koncu letošnje zime in po treh preteklih zaporednih sobotah v maju/juniju, bomo pred septembrsko orientacijo našim mladim gasilcem namenili nekaj zasluženega počitka. Če pa bo komu dolgčas po ”gasilšni”, naj se nam pridruži na letovanju v Puntiželi ali pa na kampiranju v Dolenji Trebuši.

 

Na pomoč!                                                                                                                  Dejan Hvala

 

 

SREČANJE GASILSKE MLADINE NA VRSNIKU

 

Po nekaj letih premora je Mladinska komisija GZ IDRIJA ponovno priredila srečanje gasilske mladine. Dogodek, ki je bil izveden z namenom druženja in sodelovanja, je potekal drugo soboto v mesecu oktobru na dvorišču gasilskega doma  PGD Vrsnik, pri organizaciji pa so sodelovali tako tamkajšnji domači gasilci kot tudi predsednik MK Florijan Tominec.

Po uvodnem pozdravu organizatorja smo so bili vsi otroci postrojeni v dvovrstni zbor in z žrebom razdeljeni na trojke, ki so imele meddruštveni značaj. Trojke so posamično klicali na štart in jih spuščali na progo, kjer so morali premagati kakih ducat ovir, pri čemer so nekatere vsebovale gasilske veščine, druge pa so zahtevale splošno znanje in kanček iznajdljivosti. Cilj vsake trojke je bil zgolj in samo ta, da premagajo vse ovire vključno s ciljem, ne glede na čas, ki so ga za to porabili; ozračje je bilo tako bolj sproščeno kot na tekmovanjih, kjer zaradi faktorja rezultatov ponavadi vlada večja napetost.

 

 

 

GASILSKA ORIENTACIJA V SEPTEMBRU

 

Po krajših poletnih počitnicah smo mladi gasilci in njihovi mentorji v avgustu kmalu začeli z vajami v gasilski orientaciji, saj nas je na začetku septembra čakalo regijsko tekmovanje, sredi meseca pa državni nivo, v kolikor bi se katera ekipa uvrstila naprej.

  1. septembra se je pet naših ekip (pionirke, mladinke, mladinci, pripravnice in pripravniki) udeležilo tekmovanja na regijskem nivoju v Kromberku pri Novi Gorici. Trasa proge je potekala pod gozdom Panovec, nekatere ekipe pa so jo – s tem ko so se začasno izgubile – še razširile. Tudi nekatere naše ekipe so za trenutek  izgubile smer, kar je bilo dovolj, da kljub dobro izvedenim vajam na kontrolnih točkah, niso posegle po najvišjih mestih. Očitno bo potrebno na vajah dati več poudarka tudi na sami orientaciji in pravilnemu branju topografskih kart. Končni izplen našega mladega ”kontingenta” je bil vseeno zadovoljiv, saj so pripravnice in pripravniki zmagali v svojih kategorijah, mladinke so dosegle 6. mesto, mladinci 9., naše najmlajše pa so bile v kategoriji pionirk 8. Obe najstarejše trojke sta se uvrstile na državno tekmovanje, v oči pa pade tudi dejstvo, da je v petih od šestih kategorij zmagala ekipa iz GZ Idrija.

Nista še minila dva tedna, ko smo zopet sedli na avtobus, le da smo se tokrat zapeljali malo dlje. Golte so letos izkazale gostoljubje najboljšim mladim gasilskim orientacistom, tekmovanje je bilo izvedeno na visokem nivoju, čeprav vreme organizatorjem nikakor ni bilo naklonjeno. Še preden pa smo lahko nastopili, je za eno izmed naših ekip sledil hladen tuš. Za ekipo pripravnic se je namreč zapletlo pri prijavi na komisiji A, sodniki so bili neprizanesljivi in našo ekipo uvrstili v tekmovanje izven konkurence. Odgovornost za nastalo situacijo je vsekakor bila na plečih mentorjev, pohvaliti pa je treba vzoren odnos pripravnic, ki so vseeno nastopile po svojih najboljših močeh. Prvo kontrolno točko (postavitev orodja) smo opravili ob vznožju nihalne postaje, nakar smo se z nihalko dvignili na Golte in počakali na štart. Naši ekipi so se na progo podale v rahlem dežju, ki je razmočil teren do te mere, da je postalo nevarno za zdrse in padce tekmovalcev. Organizatorji so predvideli to potencialno nevarnost, zato so poskrbeli za zadostno število ekip za prvo pomoč. Obe naši ekipi sta dobro opravili s progo: pripravnice bi se po točkah uvrstile na 12. mesto (od 28 ekip), če ne bi tekmovale izven konkurence, pripravniki pa so bili 6. (od 30 ekip), kar je dober rezultat, vendar je slednjim še kar nekaj manjkalo do mest, ki vodijo na stopničke za zmagovalce.

Ciklus tekmovanj je za letos tako zaključen, nas pa čaka še udeležba na druženju mladine na nivoju GZ Idrija, ki bo predvideno v oktobru na Vrsniku.

 

Na pomoč!                                                                                      Dejan Hvala

 

 

ZAKLJUČEK GASILSKEGA KVIZA 2017

 

            Za nami je zaključek kviza, prvega izmed gasilskih tekmovanj, ki so v planu našega društva v letošnjem letu. Po občinskem kvizu v Godoviču smo se udeležili še regijskega na Colu, prvoaprilsko soboto pa smo naše društvo zastopali še na državnem tekmovanju v Šmartnem pri Litiji.

            Sredi marca smo tako najprej z dvema ekipama pripravnikov odpotovali na Col, kjer je tamkajšnje društvo v sodelovanju z MK Severno primorske regije priredilo kviz za gasilsko mladino. Nastopali smo v prostorih osnovne šole, teoretičen del smo opravili v učilnicah, praktičnega pa v moderno opremljeni telovadnici. Naši trojki sta nastop v kategoriji 9 pripravnikov tudi tokrat opravile odlično, vendar je za eno ekip zmanjkalo kanček sreče. Ekipa, ki so jo sestavljali Matej, Domen in Nejc je suvereno osvojila prvo mesto, druga trojka z Uršo, Klaro in Tjažem pa je osvojila 3. mesto in za 0,17 točke zgrešila drugo mesto, ki še pelje na državno tekmovanje. Kot rečeno, kanček sreče …

            Na dan šaljivcev se je zgoraj omenjena trojka skupaj z ekipo mladincev iz sosednjega PGD Zavratec naložila v vozilo za prevoz moštva in se zapeljala do Šmartnega pri Litiji, da bi zastopala barve našega društva in tudi naše gasilske zveze. Organizatorji tekmovanja so prireditev dobro izvedli, poleg tekmovanja si je bilo možno ogledati še delo policistov konjenikov, policistov motoristov in njihovo opremo, imeli pa smo tudi priliko preizkusiti novo avto-lestev tamkajšnjih gasilcev. Na koncu so v konkurenci 32 ekip pripravnikov iz vse Slovenije naši fantje dosegli 22. mesto, kar je sicer solidna uvrstitev, ki bi bila pa lahko precej višja, če bi našim nastop uspel, tako kot jim je na regijskem nivoju. Lepa priložnost je tako splavala po vodi, a nič ne da, leto bo še dolgo in priložnosti za dokazovanje bo še dovolj.

            Kako smo se imeli na tekmovanjih, si lahko pogledate na fotografijah, mentorji gasilske mladine pa se zopet oglasimo v maju, ko nas čakata orientacija in pokal Matevža Haceta.

 

Na pomoč!                                                                                        Dejan Hvala in Matej Markič

 

Državno gasilsko tekmovanje v Kopru

 

           Le teden dni je minilo od občinske gasilske orientacije v Dolah, ko so mladi gasilci iz našega društva ponovno morali pokazati svoje znanje, to pot na državnem tekmovanju v Kopru. Potem ko je bila sobota (11.6.) rezervirana za članske in veteranske desetine, so v nedeljo (12.6.) nastopale pionirske in mladinske enote. Naše društvo sta zastopali desetina pionirjev in desetina mladincev, ki sta se na tekmovanje uvrstili iz regijskega nivoja v Idriji pred enim letom.

           Nedelja se je za naše mlade gasilce začela zgodaj, saj smo njihovi mentorji sklicali zbor že za 5. uro zjutraj, po 15 minutah pa smo se že vkrcali na avtobus, ki je prišel iz Ledin skupaj s tamkajšnjo desetino mladincev. Vožnja do Kopra je minila hitro in brez zapletov, posebej za tiste, ki so jo prespali. Z vremenom smo še enkrat več imeli srečo: medtem ko je med nastopom obeh naših desetin sijalo sonce, nas je okoli poldneva ujel dež, ki smo mu kljubovali pod velikim šotorom. Ko so pionirji in mladinci končali z nastopom, se je začelo dolgo večurno čakanje na razglasitev rezultatov. Čas smo si krajšali z igranjem raznih družabnih igric, vzeli smo si čas za malico in kasneje kosilo, nameravan sprehod do slovenskega morja je preprečil nepričakovan ”trk” ob igrišče z igrali, od katerega so se naši otroci ločili šele po obljubljenem sladoledu.

           Tekmovanje je potekalo po načrtu in ob petih popoldne se je začela zaključna slovesnost z razglasitvijo rezultatov. Vse nastopajoče desetine so bile razporejene na zelenici stadiona Bonifika po ešalonih glede na gasilske regije, na koncu so bili postrojeni sodniki, manjkali niso niti praporščaki iz obalno-kraških društev, ki so bili gostitelji tekmovanja. Prizor, ko je okoli 2000 mladih gasilcev stalo v zboru ob zvokih Zdravljice, je bil res veličasten in je spominjal na podobna zborovanja mladine iz sokolskih časov ali pa iz časa štafet mladosti. Da pa ne bi vsepovprek samo hvalili, moramo izreči tudi kritiko za spodrsljaj, ki so si ga organizatorji privoščili, ko so razglasili rezultate. Iz vsake izmed 4 tekmovalnih kategorij (oz. petih, kajti ena kategorija je predstavljala tekmovalce iz tujine, kjer je tekmovala ena desetina mladincev iz sosednje Hrvaške), so prebrali samo 10 najboljših ekip, čeprav je v njih tekmovalo krepko čez 50 desetin. Član komisije B je pojasnil, do bodo na ta način skrajšali prireditev, da se ob morebitnem dežju enote ne bi zmočile, kakor dan pred tem, kar je bila roko na srce precej plehka pojasnitev. Glede na to, da so tiste enote, ki so nastopile zgodaj zjutraj kakor mi, potrpežljivo čakale 7 ali 8 ur na zaključno slovesnost, bi se spodobilo, da se njim kakor tudi ostalim tekmovalcem, sporoči njihovo uvrstitev. Če se je organizatorjem res mudilo, da bi prehiteli dež (ki resnici na ljubo še ni zares grozil), bi lahko izpustili tudi katerega izmed slavnostnih govorov gostov in visokih funkcionarjev v gasilstvu. Tako smo uvrstitvi naših pionirjev (31.) in mladincev (36.) zvedeli šele na poti proti domu. Omenjena gesta je ob koncu tekmovanja pustila slab priokus, sicer pa je potrebno na ostalih področjih čestitati organizatorjem, da je dogodek potekal brez večjih zapletov.

           Mladina PGD Dole čez poletje odhaja na zaslužen počitek. Nekateri se bodo udeležili gasilskega letovanja v hrvaški Istri, po počitnicah pa se bo zopet potrebno pripravljati na orientacijo, ki nas čaka na začetku septembra.

Na pomoč!                                                                               Dejan Hvala  

 

 

 

 

Orientacija v Dolah

 

           Osrednji dogodek, ki ga je Mladinska komisija PGD Dole v planu za leto 2016 obelodanila na gasilskem občnem zboru v februarju, se je v našem kraju odvijal prvo soboto v mesecu juniju. Na ta dan smo člani domačega društva v sodelovanju z MK  GZ Idrija izvedli tekmovanje v gasilski orientaciji na občinskem nivoju in dobili odgovor, katere ekipe bodo GZ Idrijo zastopale na gasilski regijski orientaciji v septembru.

           Za organiziranje in izpeljavo občinske gasilske orientacije smo se odločili po uspešno izvedenem gasilskem kvizu pred dvema letoma. Največ dela nam je povzročila izdelava topografskih kart za tri različne kategorije, pri čemer gre posebna zahvala našemu sokrajanu Kristjanu Gantarju, ki je prispeval levji delež, da so bile karte pravočasno pripravljene. Še pred tem je bilo potrebno določiti traso proge za vse tri kategorije in določiti mesta kontrolnih točk, lastnike zemljišč, čez katera je proga potekala, pa vprašati za njihovo privoljenje. Skrbi nam je delalo tudi nestanovitno spomladansko vreme, saj bi bilo v primeru dežja potrebno poskrbeti, da bi na vseh kontrolnih točkah postavili improvizirane šotorske ali kakšne drugačne strehe, da bi sodniki lahko nemoteno opravili svoje delo. Slednje skrbi so izpuhtele zarana v soboto, ko smo se prebudili v s soncem obsijanem jutru.

           Pred 7. uro zjutraj smo urejali še zadnje podrobnosti tekmovanja, nakar so se na dvorišče gasilskega doma v Rebru že začeli zgrinjati mladi tekmovalci, njihovi mentorji in sodniki. Z zadnjimi smo imeli krajši sestanek, na katerem smo jim dodelili njihove kontrolne točke, jim pojasnili podrobnosti tekmovanja in jih napotili h kontrolnim točkam. Ob 8. uri je sledil zbor vseh tekmovalnih enot, pojavilo se je vseh 29 prijavljenih trojk z njihovimi mentorji. Kratkemu pozdravnemu govoru predsednika MK GZ Idrija Florijana Tominca so sledila še zadnja navodila organizatorja in tekmovanje se je lahko začelo. Vse ekipe so se najprej morale priglasiti na komisiji A, kjer so jih identificirali, dobili so ocenjevalne liste in se napotile na izvajanje prve in edine točke, ki se ni izvajala na sami progi, ampak na dvorišču (vaja z vedrovko za pionirje in mladince) oz. v dvorani (vaja postavitve orodja za pripravnike) PGD Dole. Ekipe so nato skladno s časovnico tekmovanja počakale, da so jih poklicali na štart, kjer so dobili topografsko karto za njihovo kategorijo in kmalu zatem krenile na progo. Le-ta se je razprostirala severno in severozahodno od našega gasilskega doma. Po štirih urah so vse ekipe dosegle cilj proge, čeprav so se nekatere na progi začasno izgubile, med drugimi tudi katera izmed domačih ekip, kar dokazuje, da je bila proga pripravljena v karseda največji tajnosti. Sodnike smo po radijskih postajah obvestili, da se lahko vrnejo na izhodišče tekmovanja, medtem pa je obračunska komisija dokončala svoje delo. Okoli ene ure popoldne je bil ponovno sklican zbor tekmovalnih enot in sodnikov. Kot je v navadi, smo vsem enotam podelili plakete za sodelovanje, najboljšim trem v vsaki kategoriji pa tudi pokale. Naše ekipe tudi tokrat niso razočarale, pet jih je prejelo pokale, od tega so se štiri uvrstile na nivo regije.

           Uspešno izvedeno tekmovanje je bilo tako za nami, počitka pa si še nismo mogli privoščiti, saj nas je že čez teden dni čakalo državno tekmovanje v Kopru. O tem bomo poročali kmalu, kako pa je orientacija izgledala na fotografijah, si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

 

Na pomoč!                                                                                          Dejan Hvala

 

 

 

Udeležba na 15. državnem gasilskem kvizu

 

V soboto – ki je že zdavnaj postala tisti dan, ko se gasilska mladina in gasilci nasploh udeležujemo različnih gasilskih tekmovanj – , 2. aprila 2016, smo se 4 ekipe iz GZ Idrija odpravile na pot proti Stični. Tam je potekal 15. državni gasilski kviz za mladino. Našo zvezo so tako zastopali mladinci iz Vrsnika in Vojskega, barve našega domačega društva pa sta branili dve ekipi pripravnikov.

Tekmovanje je potekalo v organizaciji več gasilskih društev iz GZ Ivančna Gorica pod nadzorstvom Mladinskega sveta GZS. Okoli 10. ure je nekaj čez sto ekip že stalo v zboru, v dvorani Osnovne šole Josipa Jurčiča je zadonela Zdravljica, za njo pa še gasilska himna.  Približno petsto gasilcev je nagovorilo več govornikov tako iz GZS, kot tudi iz lokalne skupnosti, zastava se je dvignila in tekmovanje se je lahko pričelo. Več ur so se mladi gasilci dokazovali v praktičnem in teoretičnem znanju, zadnje, ki ima na kvizu večjo težo kot praktični del, je bilo tokrat še posebej zahtevno. Vzporedno s tekmovanjem je potekal razgiban spremljevalni program, predstavila se je enota reševalnih psov Slovenije, člani PGD Stična in PGD Višnja Gora so prikazali vozila in opremo, ki ju uporabljajo v njihovih društvih, na dvorišču šole, kjer je vse skupaj potekalo, pa so se lahko ekipe pomerile tudi v družabno štafetnih igrah. Čas je tako minil kot bi mignil, po poštenem okrepčilu v tamkajšnji šolski jedilnici je preostalo le še napeto čakanje na razglasitev najboljših ekip v posameznih kategorijah. Naši ekipi na razglasitev nista čakali tako neumorno, saj smo že po nastopu med tekmovanjem vedeli, da tokrat prav visoko ne bomo posegli. Preveč je bilo majhnih napak, razlike med najboljšimi pa majhne, tako da na koncu ni bilo moč doseči kaj več kot 21. oz. 24. mesto od skupno 31 ekip. Svojevrsten dosežek v kategoriji pripravnikov je bila zmaga domačinov, PGD Stična je zmagalo že 4. zapored!

S tem se gasilski kviz za slabo leto poslavlja, gasilska mladina pa nikakor ne odhaja na počitnice, prav nasprotno. Že sredi maja nas čaka tekmovanje v občinski orientaciji, ki se bo tokrat odvijalo v našem domačem kraju, zato bomo morali tako mentorji kot mladina pošteno zavihati rokave. V senci priprav na orientacijo pa delno že potekajo vaje za nastop na junijskem državnem prvenstvu v gasilsko športnih tekmovalnih disciplinah, kjer nas bosta zastopali desetini pionirjev in mladincev.

 

Na pomoč!                                                                                      Dejan Hvala

 

 

 

Aktivnosti z desetino članov A

 

           Čeravno zimski meseci običajno tudi v gasilskih društvih prinesejo nekoliko več počitka kot sicer, je slika pri desetini članov A ravno nasprotna. Potem ko smo po lanskoletnem spomladanskem ciklusu vaj in tekmovanj čez poletje odšli ”na počitnice”, smo jeseni ponovno začeli z vajami v spajanju sesalnega voda in z njimi nadaljevali vso zimo. Ker vaje same po sebi niso dovolj za napredovanje celotne ekipe, smo se konec marca prijavili na pokalno tekmovanje v okviru poveljstva GZS. Le-to bo za letošnjo sezono ponovno organiziralo tekme v vaji z motorno brizgalno in štafeto, šest tekem se bo po vsej Sloveniji odvilo od maja do septembra. Z namenom učenja od najboljših smo se nekateri člani omenjene desetine tudi udeležili dveh pokalnih tekem v spajanju sesalnega voda (Cerklje na Gorenjskem in Šentjošt), kjer smo videli, da nas čaka še kar nekaj dela, ako hočemo dvigniti nivo naših rezultatov. Za dosego tega cilja je potrebno imeti tudi primerno opremo, s čimer se bolj ali manj uspešno ubadamo zadnji dve leti. Nedavno nam je uspelo temeljito popraviti star in dotrajan sesalni koš, sedaj nam najpomembnejšo težavo predstavlja nakup novih sesalnih A – cevi, saj so trenutne zaradi trdote že precej neuporabne za vaje. Več o naših dejavnostih si lahko pogledate na spodnjih fotografijah, kmalu pa se zopet slišimo, ko bomo poročali o rezultatih s kakšne pokalne tekme.

 

Na pomoč!                                                                                          Dejan Hvala

 

 

 

DESETINA ČLANOV A V POMLADANSKI MESECIH 2016

 

           Že kar nekaj časa je minilo, odkar smo zadnjič poročali o dejavnostih povezanih z desetino članov A PGD Dole. Le-ta se je medtem posvečala vajam z motorno brizgalno, nabavi novih sesalnih cevi in urejanju dokumentacije za prijavo na pokalno tekmovanje GZS.

           Vaje smo na začetku aprila iz dvorane PGD Dole preselili na športno igrišče Stari zewnk in vajo v spajanju sesalnega voda razširili z uporabo celotne 9-članske desetine. Končni cilj vadbe je predstavljala prijava na pokalno tekmovanje GZS, ki ga sestavlja šest tekem razpetih od sredine maja pa do prve polovice septembra. V ta namen smo morali izdelati gasilske izkaznice, pri čemer nam je bil v veliko pomoč naš sokrajan in ljubiteljski fotograf Sandi Bizjak, izpolniti je bilo potrebno tudi prijavnico ter jo poslati na GZS. Pred prvo tekmo smo uspeli realizirati še enega izmed naših planov in sicer smo opravili dolgo načrtovan nakup gasilskih sesalnih (A) cevi. V mesecih vaj, ki so za nami, je postalo očitno, da vaje same po sebi niso dovolj, da bi ekipa napredovala, ako ne razpolaga s primerno opremo.

  1. maja smo se z gasilskim vozilom za prevoz moštva in še z enim avtomobilom podali na pot proti tisti dan sončni Dolenjski, kjer je v organizaciji PGD Kamence na manjšem stadionu v Novem mestu potekala prva pokalna tekma GZS v vaji z motorno brizgalno in štafeti na 400 metrov. V gasilskih delovnih oblekah opremljeni z pasovi in čeladami so člani A nekaj pred peto uro popoldne prikorakali pred komisijo A in takoj naleteli na težave, saj eden izmed naših članov ni imel predpisane obutve, vendar so nam sodniki kmalu prižgali zeleno luč za nastop. Izvedba vaje z motorno brizgalno ni navdušila; medtem ko čas vaje niti ni bil tako slab (45 s), je bilo število napak (90 s oz. negativnih točk) občutno previsoko. Štafeta na 400 metrov brez ovir nam je dobro uspela, vendar pri končnem seštevku obeh disciplin dejansko odloča vaja z motorno brizgalno. Ob razglasitvi rezultatov po koncu tekmovanja smo v najmnožičneje zastopani  kategoriji članov A dosegli predzadnje, 25. mesto., kar je sicer pokazatelj naših trenutnih zmožnostih, vendar nam uvrstitev ne jemlje poguma, da ne bi nadaljevali z začrtanim delom, še posebej zato ker smo edina ekipa s Primorske, ki sodeluje v tem tekmovanju.

           Zaradi drugih obveznosti, kot je organizacija občinske orientacije in udeležba nekaterih članov desetine na gasilskem izzivu v Idriji, smo bili prisiljeni, da dve pokalni tekmi izpustimo, se bomo pa zagotovo udeležili 4. pokalne tekme v organizaciji PGD Žižki, ki bo sovpadala s slovenskim državnim praznikom 25. junija. S seboj povabimo tudi navijače, da boste lahko vzpodbujali naše tekmovalce in da bo ”štimunga res ta prava”.

 

Na pomoč!                                                                                          Dejan Hvala

 

Regijski kviz v Novi Gorici

 

            Gasilski kviz, za katerega se ni vedelo tako rekoč do pet pred dvanajsto, je bil  v okviru Severno Primorske regije vendarle izpeljan v soboto, 19. marca 2016, v Novi Gorici.  Tekmovanje je bilo izvedeno na zadovoljivem nivoju, čudi le majhna udeležba ekip (24), ki so zastopale samo 5 gasilskih zvez iz zgoraj omenjene regije, kar pomeni, da v preostalih štirih gasilskih zvezah občinskega kviza niti ni bilo izvedenega. Idrijsko zvezo so predstavljala društva z Vrsnika, Vojskega in Dol.

            Če je Peter Prevc letel v višave v dolini pod Poncami, so ga v Novi Gorici skušali posnemati naši pripravniki, ki so ponovili uspeh z občinskega tekmovanja v Črnem Vrhu pred štirinajstimi dnevi, in osvojili 1. in 2. mesto v njihovi kategoriji, ekipi sta tokrat samo zamenjali mesti. Ali so omenjeni uspehi zgolj muha enodnevnica, bomo izvedeli že kmalu, natančneje v soboto, 2. aprila, ko bosta obe ekipi pokazali svoje znanje na državnem nivoju, ki bo potekal v Ivančni Gorici. Držimo pesti!

            Več o regijskem kvizu si lahko ogledate na fotografijah.

 

Na pomoč!                                                                                                    Dejan Hvala

 

 

OBČINSKI KVIZ V ČRNEM VRHU

 

           Medtem ko se zima počasi poslavlja in pozdravlja počasi prebujajočo se pomlad, je gasilska mladina z mentorji na čelu že povsem prebujena, še več, za njimi je že prvi veliki preizkus v letu 2016. Po nekaj tedenskih vajah znotraj vsake posamezne kategorije smo preteklo prvo soboto v mesecu marcu pokazali svoje znanje na občinskem gasilskem kvizu v Črnem Vrhu.

           Kot je navada pri gasilcih, se nič ne počne brez pravega gasilskega zbora in tako se je zgodaj zjutraj na dvorišču gasilskega doma v Rebru zbrala starostno dokaj pisana četica domačih gasilcev, ki jo je sestavljalo 18 otrok, 6 mentorjev in trije sodniki. Napolnili smo vozilo za prevoz moštva (GVM) in še nekaj avtomobilov in v konvoju odrinili proti Črnemu Vrhu. Ob našem prihodu je tam že deževalo, vendar so tamkajšnji gasilci predvideli možnost slabega vremena in poskrbeli, da se je vse dogajanje na tekmovanju odvijalo pod streho, večinoma v dvorani KUD SLOGA, deloma pa tudi v garaži gasilskega doma. Po zboru vseh nastopajočih ekip in uvodnega pozdrava s strani organizatorja tekmovanja – Mladinske komisije GZ Idrija in PGD Črni Vrh –, so glavno besedo prevzeli sodniki in tekmovalci. Ob odlični organizaciji je tekmovanje potekalo tekoče in brez zapletov, tako da je ocenjevalna komisija z delom končala že pred poldnevom, nakar smo z nestrpnostjo čakali uradno razglasitev rezultatov. Naša mladina je ponovno pokazala obilo gasilskega znanja, so se pa tokrat najbolj izkazali pripravniki (1. in 2. mesto od 4 ekip), za razliko od zadnjih let, ko so naše barve najbolje zastopali pionirji (4. in 7. mesto od 12 ekip), do pokala pa se je uspelo dokopati tudi mladincem (3. in 5. mesto od 11 ekip); zagotovo v ekipi pripravnikov vsled manjšega števila ekip konkurenca ni tako močna, vendar je vseeno potrebno pokazati kar nekaj spretnosti, že na naslednjem (regijskem) nivoju pa bo brez dvoma dovolj ekip tudi med najstarejšo mladino.

           Na regijskem kvizu bomo tako imeli dve ekipi pripravnikov, če pa bi prišlo do tega, da Severno Primorska regija letos kviza ne bi organizirala – trenutno še nista znana ne lokacija ne datum slednjega tekmovanja –, bi se po pravilih lahko samo 1. ekipa iz vsake kategorije na občinskem kvizu udeležila državnega tekmovanja, ki bo 2. aprila.

 

Na pomoč!                                                                                                     Dejan Hvala 

 

REGIJSKA ORIENTACIJA  NA PLANINI PRI CERKNEM

 

           Prvo soboto letošnjega septembra je v organizaciji Gasilske zveze Cerkno potekalo tekmovanje v gasilski orientaciji na nivoju severnoprimorske regije, tekmovanje samo pa se je odvijalo na Planini pri Cerknem, kjer za požarno varnost skrbi PGD Planina – Čeplez. Naše društvo je zastopala ekipa pionirjev, ki si je nastop na tem tekmovanju priborila na občinski orientaciji konec maja v Ledinah.

           Kljub slabim vremenskim obetom so organizatorji poskrbeli, da je vse potekalo, kot je treba. Točno ob 8.00 je sledil zbor vseh tedaj prisotnih ekip, ki je naznanil začetek tekmovanja. Pred nastopom se je bilo potrebno ogreti, saj so prve informacije, ki so jih pionirji o progi dobili, kazale na to, da bo potrebno premagati kar precej višinske razlike. Po prijavi na komisiji A so opravili vajo z vedrovko, ki se navadno izvaja na startu gasilske orientacije. Nekaj minut zatem so že imeli v rokah karto orientacijske proge, kjer so bile zarisane vse kontrolne točke, prešla je še minuta in naša ekipa je startala ter se podala na teren. Pionirji so z mentorjem-spremljevalcem pogumno zagrizli v strm klanec, ki jih je vodil do druge kontrolne točke, kjer jih je čakala vaja s kompasom. Opravili so jo z odliko, nakar so se ponovno zagnali v breg, previdno prečkali lokalno cesto Cerkno – Kladje in kmalu dosegli, kontrolno točko št. 3, kjer so morali pokazati svoje znanje v vezavi vozlov. Nalogo so ponovno opravili brez napak, za naslednjo kontrolno točko pa je bil potreben še zadnji vzpon. Pri zadnji točki so sodniki preverjali poznavanje topografskih znakov in ponovno so se pionirji odlično odrezali. Po tej vaji je sledil strm spust čez travnike in njive vse do izhodišča proge, kjer so pionirji po dobrih 20-ih minutah od starta dosegli cilj proge. Med zasluženim počitkom in malico so se že porajale napovedi o dobri uvrstitvi, ko je nenadoma sledil hladen tuš. Od ostalih ekip je prišla informacija, da je na progi tudi 5. kontrolna točka, t.i. ”mrtva točka”, kjer sicer ni potrebno izvesti nobene vaje, je pa treba točko obvezno poiskati in pridobiti podpis in žig od za to pristojnega sodnika. Takoj je bilo jasno, da so se, zaradi premajhne pozornosti ekipe z mentorjem na čelu, sanje o dobri uvrstitvi podrle kakor hiše iz kart. Ob razglasitvi rezultatov je tako ekipa pionirjev dosegla 11. mesto od 13 ekip, ki so nastopile v tej kategoriji. Kljub temu, da ekipa ni dosegla zastavljenega cilja, si je s svojim nastopom zaslužila, da smo jo po prihodu domov peljali na pico.

           Še enkrat velja pohvaliti organizatorje tekmovanja PGD Planina – Čeplez in vse ostale v GZ Cerkno, ki so pripomogli, da se je kljub slabemu vremenu – ob koncu tekmovanja se je ulilo kot iz škafa – dogodek odvijal hitro in na pričakovani ravni. Ker želimo prihodnje leto gasilsko orientacijo (na občinskem nivoju) izpeljati tudi pri nas, smo si mentorji in sodniki ustvarili jasno sliko, kaj nas čaka pri izpeljavi takšnega projekta.

 

Na pomoč!                                                                                         Dejan Hvala