Pohod v neznano

 

            Potem ko je letos zaradi premajhnega števila prijavljenih odpadlo letovanje za mladino na ravni GZ Idrija, smo se v domačem društvu odločili, da našo mladino sami odpeljemo na taborjenje. V zadnjih letih smo za dva ali tri dni sicer večkrat taborili v Dolenji Trebuši, vendar smo takrat povabil s seboj tudi starše oz. odrasle. Letos smo se odločili za spremembo in dvodnevno taborjenje izvedli samo za naše otroke, ki si s celoletnim udejstvovanjem pri gasilcih to nedvomno zaslužijo.

            Tako smo se v petek, 17. avgusta 2018, pred 16. uro zbrali na dvorišču gasilskega doma v Rebru. Odvečno kramo smo naložili v gasilski kombi in jo z nahrbtniki na rami mahnili na “pot v neznano”, kot smo poimenovali letošnji pohod. Četudi dolina Žirovnice leži v neposredni bližini naših krajev, jo večina naših gasilcev in krajanov nasploh le redko obišče. Tudi med 20 otroki se jih je našlo kar nekaj, ki še niso bili v tem kraju. V slabi uri in pol smo iz Dolov mimo kmetije Pr’ Češmelju dosegli Žirovnico in s tem tudi naš tabor. Šotore smo postavili na travniku, ki je last domačina Markota Demšarja in ki nam je velikodušno dovoli uporabo njegovega zemljišča, za kar se mu še enkrat najlepše zahvaljujemo. Od prvega dneva nam ni ostalo veliko dnevne svetlobe, zato smo zakurili ogenj in si za večerjo spekli hrenovke. Z večerno toaleto so otroci hitro opravili, kar nekaj časa pa je trajalo, da so se vsi otroci odpravili spat; taborjenje se pač ne odvija vsak dan in včasih se glava težko umiri. Naslednji dan je otroke že zjutraj čakala budnica, za njo je prišla na vrsto telovadba, ki je otroke dokončno prebudila. Pri zajtrku je evrokrem premagal marmelado in otrokom dal zadostno količino energije za družabne igre, ki so sledile. Hoja po “minskem polju”, razgibavanje obraznih mišic, tekma z baloni so bile samo nekatere izmed iger, pri katerih so otroci pokazali svoje spretnosti. Še preden so se igre do konca iztekle, je v zraku že zadišalo po čevapčičih in zbor za mizo se je izvršil brez velikih problemov. Kosilu je sledil krajši počitek in pospravljanje šotorov ter priprava na odhod. V popoldanskih urah sobote smo po gozdnem kolovozu krenili proti Preskam in nadalje skozi Zakovk proti domu. 

            Čeprav je šlo za gasilski tabor, smo tematiko gasilstva tokrat postavili v ozadje in otrokom namenili predvsem sprostitev. Pred septembrom, ko nas čakata državno tekmovanje v gasilski orientaciji (mladinci, pripravniki) in državno tekmovanje v gasilsko-športnih disciplinah (pionirji), jim je le-ta nedvomno prišla prav. So se pa že sedaj pojavila vprašanja ali bomo lahko naslednje leto taborjenje še podaljšali …

 

Gore, 19. 8. 2018

 

Na pomoč!                                                                                                Dejan Hvala