VSTAJENJE PRIMORSKE NA DRŽAVNI GASILSKI ORIENTACIJI

 

 

            Mladi gasilci PGD Dole so se v soboto, 15. septembra 2018, udeležili tekmovanja v gasilski orientaciji na državnem nivoju in z dvema uvrstitvama na zmagovalni oder dosegli največji tekmovalni uspeh društva v njegovi več kot 50-letni zgodovini.

            12 tekmovalcev in 4 mentorji smo se tako na praznik priključitve Primorske k matični domovini odpravili v Moravče, kjer je na kompleksu Osnovne šole Jurija Vege potekala 21. gasilska orientacija za mladino. Opremljeni z navijaškim transparentom in slovensko zastavo smo še dodatno spodbudili naše mlade gasilce in morda je prav to pripomoglo k odličnim uvrstitvam. Ker so naše 4 ekipe nastopale proti koncu tekmovanja, je bilo potrebno kar nekaj čakanja, kljub temu, da je samo organizacija dogodka potekala brez zapletov. Končno je proti poldnevu startala še naša zadnja ekipa, mentorji smo se vrnili v naš »tabor« in čakali prihoda najhitrejših in najspretnejših. V manj kot uri sta se vrnili dve naši ekipi, pol ure za njima še preostali. Privoščili smo si zasluženo kosilo, po katerem smo izvedeli začasne rezultate: ena ekipa mladincev je bila v vodilnem položaju, pripravniki so držali 2. mesto – napetost je rasla, sploh zato, ker smo vedeli, da smo nastopili med zadnjimi in da ni več veliko ekip, ki bi nas lahko prehitele. Končno je bil dan znak za zaključni zbor. Slovenski himni je sledilo več zaključnih govorov in težko pričakovana razglasitev rezultatov v vseh šestih kategorijah. Pripravniki Žan Govekar, Jaka Lazar in Aleš Serženta so ponovili uspeh ekipe iz leta 2011 in postali državni podprvaki, mladinci PGD Dole 1 (Blaž Rupnik, Julijan Kavčič, Patrik Hvala) pa so posegli na sam vrh in osvojili zlato medaljo. Uspeh so dopolnile še naše mladinke, ki so dosegle 10. mesto, ekipa mladincev PGD Dole 2 pa se je uvrstila na 23. mesto.

            Uspeh je za društvo potrditev pravilnega dela z mladimi, o čemer pričajo tudi čestitke, ki smo jih bili deležni od sosednjih društev, za katere se na tem mestu lepo zahvaljujemo. Za našo gasilsko mladino bo sedaj nastopil zaslužen počitek, mentorji pa že delamo nove načrte, ker se zavedamo, da so mladi, kljub današnjim pastem virtualnih svetov, željni angažiranja, dokazovanja, predvsem pa druženja.

Na pomoč!                                                                                                                Dejan Hvala