DRŽAVNO TEKMOVANJE ZA MEMORIAL MATEVŽA HACETA

Pionirska desetina PGD Dole se je v soboto, 22. septembra udeležila Državnega tekmovanja za memorial Matevža Haceta. Udeležbo na državnem tekmovanju so si zagotovili lansko leto z zmago na regijskem tekmovanju v Cerknem.

Tekmovanje je potekalo na sejmišču v Gornji Radgoni. Zgodnji odhod gasilske mladine ni spravil s tira in triurna pot minila v živahnem vzdušju. Že na poti proti Gornji Radgoni nas je nič kaj prijetno presenetil dež, ki je vztrajal tudi po prihodu na tekmovališče. Z dežniki smo se sprehodili po prizorišču in počakali na uro, ko smo se morali zglasiti na komisiji A. Sodniki so pregledali, če so tekmovalci primerno oblečeni in obuti ter preverili njihovo starost. Za tokratno tekmovanje so pionirji prvič oblekli nove delovne obleke in nosili so jih z velikim veseljem in ponosom. Sledil je tekmovalni nastop pred katerim je kot naročeno dež ponehal. Vajo z vedrovko so izvedli brez napake, čas je bil sicer kakšno sekundo slabši kot na vajah, ampak led je bil prebit. Sledil je štafetni prenos vode, kjer napak prav tako ni bilo. Za konec nas je čakala še vaja razvrščanja. Pionirji so z desetarko na čelu vajo izvedli suvereno, da jih je bil pravi ponos gledati.

Po nastopu je sledilo zasluženo kosilo. Velja omeniti, da se je splačalo čakati v neskončno dolgi vrsti, saj je bilo zares okusno. Ker nam je po kosilu ostalo še nekaj časa, smo si ogledali razstavljena vojaška, gasilska ter policijska vozila. V času tekmovanja je namreč na sejmišču potekal tudi mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja. Otroci so tako izkoristili priložnost in se povzpeli v tank, čas je bil tudi za gasilsko fotografijo pred vojaškim helikopterjem.

Ponoven dež je organizatorje prisilil, da se je zaključna prireditev odvila pod streho. Prireditev smo začeli s himno, ki je ob spremljavi pihalnega orkestra Slovenske vojske zazvenela iz preko 2000 ust vseh prisotnih. Neponovljivo! Končno smo dočakali podelitev. V številčni konkurenci (195 desetin, od tega kar 54 pionirskih) smo se uvrstili na zlato sredino – na 29. mesto in si s tem prislužili srebrno značko. Čeprav je bilo med otroki vajenimi zmag sprva zaznati malce razočaranja, pa se je dobra volja na avtobusu hitro vrnila. Med štetjem limonc in z okrepčilom na Trojanah je dolga pot domov hitro minila. Na koncu smo še strnili vtise o preživetem dnevu. In kaj je bilo pionirjem v celem dnevu najbolj všeč? Najpogostejši odgovor je bil: dobri čevapčiči J

 

Andreja Petrič